Artiklar och Krönikor

Koll med Hundkoll

Just nu rasar debatter i olika media angående Jeppe Strids hundprogram - Hundkoll - på TV1 (SVT).

Vad är sant? Och vad är rätt respektive fel sätt att träna sin hund på?

Det är framförallt Jeppes metoder att ge hundarna koppelryck för att korrigera felbeteenden som orsakat ramaskri från representanter av "nya skolan" att träna hund. Det finns inga som helst belägg för att de ryck som Jeppes elever använder på kursen ska ge hundarna "whiplashskador".
Däremot kan kraftiga koppelryck ge hunden skador. Även hundar som under längre tid "segdrar" i sina koppel kan få nackskador eller andra förslitningsskador. Det är inte heller ovanligt att hundar som gör utfall i kopplet ger sig själva problem och smärta.

Vem ska man tro på?

Förespråkare av den "nya skolan" finns det gott om och "hundpsykologer" skor sig på folks vilja att kunna förstå sin hund. Vissa anser sig ha patent på att "vara snälla mot hundarna".
Natasja, hundpsykolog, sitter och debatterar mot Jeppe på bästa sändningstid och likställer honom med hustrumisshandlare. Det finns ingen universitetsutbildning för att bli "psykolog på hund". Dessa självutnämnda "experter" har ofta ringa hunderfarenhet och en dyr helgutbildning för att få ett diplom. De titlarna inomhunderiet som är skyddade (och värda att respektera) är "hunddressör" eller "etolog" och för detta krävs mycket mer utvildning än ett veckoslut!

Hoppsa-steg och godisförbud

Jeppe har gett hundfolket ett nytt begrepp med sitt hoppsasteg. Ägarna får skutta för att muntra upp hundarna och tanken är god. Efter en åthutning bör uppmuntran komma.
Jeppe själv säger 5% krav och 95% kärlek, men tyvärr sämmer inte procentsatsne med det som hittills har visats i TV. Jeppe tar helt avstånd från godis som belöningsform, han anser det är att "muta". Jag anser att allt som gör hunden glad (tips: kolla svansen) är användbart för att belöna sin hund med. Ofta är det lek ihop med sin förare som hundarna uppskattar allra mest.

Rätt och fel

Alla hundägare vill "göra rätt" men de flesta gör många "fel" på vägen. Även hundar är individer och inom samma ras kan mycket skilja i egenskaper.
De flesta hundexperter och tränare är överens om att hundar mår bäst av att veta när de gör rätt respektive fel. En väl avvägd mix av belöningar, uppmuntran och ramar att respektera. Alla hundar bör kunna, och förstå, tre viktiga ord eller signaler. Sitt namn, ett förbudsord (exempelvis nej eller fy) och ett för uppmuntran (exempelvis bra, duktig hund eller rätt så).
Förbudsordet, eller signalen, krävs för att kunna bryta hunden om den skulle göra något den inte borde göra. Uppmuntringsordet för att den ska veta att den är duktig! Vad som är tillåtet respektive otillåtet bestämmer till viss del hundägaren själv, men även samhället i övrigt ställer krav på dej som hundägare.
Din hund får INTE bita ihjäl grannens katt, den får heller INTE flyga på och skrämma joggare etc. Att kunna bryta sin hund när den är på väg att göra något oönskat är alltså viktigt. Men ännu viktigare är att visa den vad som istället är rätt och det är oftast det som är det svåra.

Korrigeringar och belöningar

Det kan vara så enkelt att en korrigering av en hund är att rätta till ett felbetende. Om din hund lyssnar då du ger den en tillsägelse så räcker denna korrigering. Om den inte lyssnar så kan en "konssekvensbeskrivning" behövas. Det Jeppe gör är att rycka i hundar som inte ens vet om att de har gjort fel. Dett anser jag vara orättvist.
Men lika orättvist är det att "aldrig säga nej". Ge hunden ett val och gör den fel så börja med ett "nej" och skulle den inte lyssna så visa den konsekvensen av att inte lyda. Att exempelvis spruta vatten kan av vissa hundar uppelvas som obehagligt, andra får man kanske ta i nacken.
Visa den direkt efter vad som istället är rätt och belöna hunden massor då den förstått vad som är rätt. Titta på hunden så att den blir glad då du belönar. Då har du förmodligen gjort "rätt"!

Text: Louise Abrahamsson, www.krokasmeden.com
Tidigare publicerad i Villa & Fritid

Mer: debatt i vårat forum Hundsnack om tv1 hundkoll

www.kakadutraders.se