HundannonserHunduppfödare / KennelHundraserHund sjukdomarVykort

Hundförsäkringar

Vi har kontaktat 4 st försäkringsbolag för att kontrollera vad det kostar att ha en hund försäkrad. De bolag vi tillfrågat är Agria, Folksam, If och SveLand.

Exemplen gäller dessa två hundar:

Hund nummer ett:
* En Rottweiler utan stamtavla. (Kvalificerad som blandras.)

Hund nummer två:
* Samma som ovan, Rottweiler, men denna är registrerad i SKK.

Så här har vi tänkt försäkra hundarna:

Båda skall ha livförsäkring på 5000:-
Veterinärvårdsförsäkringen ska sättas till 15000:-

Inga extra tillägg. 

Det finns några enkla frågor att svara på innan man ringer runt för att kolla vad en försäkring kommer att kosta:

  • Vad ska jag använda hunden till? Avel, sällskap, jakt etc. Här skall man tänka på att höja livvärdet vartefter hunden meriterar sig på prov och tävlingar!
  • Finns det en försäkring i grunden från uppfödaren? Typ valpförsäkring, dolda fel-försäkring eller uppfödarförsäkring. Om försäkringstagaren (uppfödaren) har betalt premien så gäller försäkringen i 3 år. Undantaget är Agria som enligt sina villkor avsluter försäkringen om tiken byter bolg. Mycket tveksamt om det skulle hålla i en rättslig prövning enligt nya Försäkringsavtalslagen! I all andra bolag gäller DF oavsett om tiken eller tikens valpar byter bolag.
  • Vilket belopp vill jag ha på livförsäkringen? Har jag betalat 5000:- för en valp så vill jag kanske ha tillbaka hela beloppet den dagen hunden avlider och då väljer man detta. Observera dock att man INTE får sätta ett högre belopp än inköpspriset! Om hunden skulle omkomma och det visar sig att detta försäkringsbeloppet är högre än inköpspriset så kan man, i värsta fall, bli anmäld för bedrägeri och blir naturligtvis återbetalningsskyldig. Livbeloppet kan dock ändras om hunden meriteras eller ökar i värde under levnadstiden. Livförsäkringen är den billigaste biten av försäkringen, en 1 000 lapp i höjning kostar ca 30 – 90 kr/år beroende på bolag.
  • Hur mycket ska ersättas vid veterinärvård? Kommer hunden t.ex att användas i avel så är det ju viktigt att det finns täckning för ett ev. ingrepp av större vikt som en operation, om hunden fortfarande ska anses som avelsduglig. Har man ett belopp på 15000:- och man måste utföra två operationer på ett år så är oftast detta belopp uppnått. Ersättningsbeloppet räknas på 15000: - per försäkringsår (huvudförfallodag – huvudförfallodag) Hundar som har högre risk med ärftliga sjukdomar bör ha ett högre belopp, men allt är givetvis mitt eget val.
  • Till sist bör man kolla villkoren. Vissa bolag har högre självrisker och högre procentsats av överstigande belopp (ex. 1200:- i självrisk och 30% av överstigande belopp) Om man, låt oss säga, betalar 3500:- på ett veterinärbesök så blir självrisken på 1200:- och (3500-1200=2300:-) sedan 30% på 2300:- . Summanom blir 690:-. Sammanlagt betalar man 1200 + 690 = 1890:-.

Glöm bara inte det viktigaste! Det är DU som ska teckna försäkringen, så låt dig inte luras till något du inte är behöver! Inget bolag har den perfekta försäkringen, men förvissa dig om att de har bra, enkla och lättförståeliga villkor så har du kommit en bit på väg. Sedan begär du att de skickar skriftliga offerter till dig tillsammans med deras villkor, så du i lugn och ro kan studera dem. Du har alltid 14 dagars ångerrätt på försäkringar; ex.ring och teckna en försäkring hos bolag 1, två dagar senare hör du av kompisen att bolag 2 är billigare på samma försäkring, bara att ringa bolag 1 och annullera och teckna ny hos bolag 2. Man bör ringa och säga upp försäkringen för att undvika en massa påminnelser och krav.

I dessa dagar styr ekonomin en hel del, ta därför reda på:

  • Kan du delbetala?
  • Vad blir kostnadstillägget vid ev. autogiro eller delbetalning?
  • Lönar det sig att delbetala på fler gånger eller färre? Vissa bolag har så att om du tar t.ex. på 4 gånger per år istället för 8 så tar de ingen avgift för detta.

Vid ev. frågor så ring försäkringsbolaget!. Du kan också jämföra olika försäkringar här:
http://www.konsumenternasforsakringsbyra.se/frames.asp?url=/jamfor/jamfor_forsakring.asp?_ci_insurance_type_id=82&menu=JAMFOR&avd=JAMFOR

Lycka till!

  Här finner du våra resultat i undersökningen
  Här finner du telefon och adress till försäkringsbolagen
  Hur gäller hundförsäkringar vid ärftliga och medfödda sjukdomar?
www.kakadutraders.se